udvardy frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2006
 

találatszám: 1 találat lapozás: 1-1

Névmutató: Csõsz János

2011. április 18.

Tavaszi vásár Zsombolyán
Az akarat megvan, de ki kell lépni a régióból a szervezéssel!
A Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete Tavaszi Vásárt szervezett a hét végén a zsombolyai kiállítás-központban, a helyi városháza és a Csekonics Gazdakör támogatásával. 
A vásáron a bánsági régióból, valamint Magyarországról és a Vajdaságból érkezett 26 õstermelõ, mezõgazdasági szolgáltató és kereskedõ kínálta portékáját a zsombolyai vásárlóknak. Szórakozási lehetõségben sem volt hiány: idén is megrendezték a bánsági magyar gazdakörök bográcsos-fõzõ vetélkedõjét, Szabó Csaba óteleki polgármester jóvoltából lovas- és pónilovas hintók, hátaslovak álltak a vásár látogatóinak rendelkezésére. Szombat délután az újszentesi kultúrotthon néptánccsoportjának fellépése színesítette a programot.
Benkõ Zsolt, a BMGVE ügyvezetõ igazgatója, a vásár szervezõje elégedett volt a régióból érkezett termelõk részvételével: eljöttek a vásárra az óteleki, a pusztakeresztúri õstermelõk, a temesrékasi borászok, a Temes megyei méhészek egyesülete, de nem hiányoztak a kézmûves termékek és az Arad megyei hagyományos termékek (házikolbász, sonka, bor, pálinka) sem. A határokon túlról eljöttek a magyarcsernyei és nagykikindai mezõgazdasági szolgáltatók, továbbá ott volt Zsombolyán a híres csabai kolbász és hungarikumnak számító magyar édesség, szárított gyümölcs is.
Csõsz János, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének igazgatója úgy véli: a tavaly õsszel megrendezett elsõ zsombolyai vásár valamivel sikeresebb volt, mert azon több mezõgazdasági termelõ vett részt. Talán a húsvét elõtti idõpont nem a legszerencsésebb - mondta Csõsz János -, a tavaszi vásárt jövõre május elseje körül szerveznénk meg és majális jellege lesz. Azért remélem, hogy a zsombolyaiak jól érzik magukat, minden résztvevõ megkóstolhatja a versenyzõk által fõzött bográcsosokat, ha úgy tetszik, lovagolhat, megnézheti az újszentesi néptáncosok fellépését.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Marossy Zoltán Temes megyei alprefektus, aki az alábbiakat nyilatkozta a Nyugati Jelennek: A szervezõkben az akarat megvan és ez a zsombolyai kiállításközpont kiválóan alkalmas a mezõgazdasági jellegû vásárok megszervezésére. A környékrõl, a határ mindkét oldaláról jönnek a résztvevõk, de véleményem szerint akkor lehetne elõrelépni, ha kilépnénk ebbõl a régióból és Erdélybõl, a Székelyföldrõl is meghívnánk kiállítókat. Nagyobb hírverés kellene a vásárnak, elsõsorban Temesváron, de Nagyszentmiklóson és a közeli Nagykikindán is, hogy több legyen a vásárló!
A gátaljai, a kisoroszi (Vajdaság), az óteleki, a pusztakeresztúri, az újszentesi, a végvári magyar gazdakörök, valamint a BMGVE csapatai szombaton ádáz csatát vívtak a bográcsosok vetélkedõje során. Az elsõ helyet végül a Pusztakeresztúri Gazdakör csapatának sertéspörköltje szerezte meg, az ótelekieket, a BMGVE csapatát és a végváriakat megelõzve. A vásár résztvevõi és látogatói végigkóstolhatták a gazdakörök mesterszakácsainak fõztjét, hozzá óteleki savanyúságot és temesrékasi borokat is fogyaszthattak.
Pataki Zoltán
Nyugati Jelen (Arad)lapozás: 1-1
(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék