udvardy frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2006
 

találatszám: 2 találat lapozás: 1-2

Névmutató: Goda Krisztina

2008. június 5.

A romániai mozikban ritkán láthatók magyar filmet, ezért különleges alkalom volt a nagyjátékfilmeket, közönségtalálkozót és koncertet kínáló magyar nap. A magyar film napja volt június 4-én a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon /TIFF-en/. Romániai premierként levetítették Mundruczó Kornél Delta című alkotását, amely a filmkritikusok Fipresci-díját kapta idén Cannes-ban. A Deltához hasonlóan Bollók Csaba Iszka utazása című filmjét is sikert aratott. A 2007-ben készült alkotás főszereplői utcagyerekek, akik nagyon kevés módosítással saját életüket vitték a filmvászonra. Paczolay Béla alkotása, a Kalandorok című film a TIFF-nagydíjáért verseng. Vetítették még Koltai Lajos Sorstalanságát, Forgács Péter Saját halál című alkotását, a Buharov-testvérek Lassú tükör című filmjét, Török Ferenc Overnightját, Goda Krisztina Szabadság, szerelem című alkotását és Fliegauf Benedek Tejútját. /Turós-Jakab László: TIFF: a magyar film napja. = Új Magyar Szó (Bukarest), jún. 5./

2017. október 20.

Szabadság, szerelem – filmvetítés (Nagyszeben)
Emlékezzünk az ’56-os magyar hősökre!
A HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ filmvetítést szervez az 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére, és tiszteletére. A filmvetítés 2017. október 23-án a Nagyszebeni Magyar Központ Sörház utcai irodájában lesz 17.00 órától. (Sörház utca, 2. szám, II. emelet, 550173 – Sibiu, Berăriei, nr. 2.)
Goda Krisztina: Szabadság, szerelem című filmje romantikus, szerelmi szálon keresztül mutatja be a forradalmi eseményeket. Ezzel is elősegítve, hogy az alkotás korosztály, illetve országhatárok tekintetében egyaránt – a lehető legszélesebb közönségnek szóljon. Ugyanakkor ott van egy másik, párhuzamos, és szimbolikus küzdelem is. A magyar vízilabdaválogatott Melbourne-i olimpián való szereplése, a szovjetek elleni elődöntő heroikus csatája… Ajánljuk a filmet 16 éves korosztály felett mindenkinek, akit érdekel a magyar történelem, aki szereti az igaz történeteken alapuló romantikus filmeket, aki tiszteli a bátrakat, aki szereti a sportot.
A film pontosabb megértéséhez egy rövid történelmi összefoglalás:
1956-ban Magyarország elsőként kelt fel a szovjet rezsim ellen, és ezzel a világ figyelmének középpontjába került. Ezért bátran mondhatjuk, hogy 1956 előzménye volt az 1968-as csehszlovákiai, majd az 1981-es lengyel eseményeknek, és a berlini fal leomlásának is. Ezeket a dátumokat két dolog kötötte össze. A szabadság kivívása, illetve a nemzeti függetlenség megteremtése.
1956. október 29-én azonban kirobbant a Szuezi válság. Ezek után az USA elnöke biztosította a szovjet vezetést, hogy nem fognak közbe avatkozni, – hiszen az Amerikai Egyesült Államoknak stratégiai érdekeiket érintette – vagyis tulajdonképpen szabad kezet kaptak a szovjetek. Ezzel megpecsételődött a magyarok sorsa. A nyugati államok nem segítettek a magyaroknak. Bár a nyugati politika nem koncentrált a magyar forradalom hőseire, a nyugati sajtó, a művészek, hétköznapi emberek rendkívül tisztelték a magyar szabadság harcosait. Számos nemzetközi műalkotás őrzi emléküket.
Magyarországon a megtorlás évei következtek, de a történelem kereke végül úgy fordult, hogy a hősök áldozata nem volt hiába való.
1989. október 23-án – a forradalom 33. évfordulóján kikiáltották a Magyar Köztársaságot. Szeben.ro; Erdély.malapozás: 1-2
(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék