udvardy frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2006
 

találatszám: 2 találat lapozás: 1-2

Névmutató: Kicsi József

2003. április 17.

A márc. 14-én Sepsiszentgyörgyön, a Sláger diák-szórakozóhelyen tartott rendőrségi razzia teljes mértékben törvényes volt. Ezt állapította meg a Területi Közrendi Hatóság, mely az egyik érintett szülő, Orbán Barra Gábor panasza nyomán indított vizsgálatot az ügyben. Kicsi József, a testület elnöke elmondta, hogy a kifogásoltakat megvizsgálták, összevetették Ioan Rus belügyminiszternek Puskás Bálint Zoltán parlamenti kérdésére adott válaszát, a rendőrök érdekvédelmi szövetségi elnöke által Orbánnak címzett választ, a megyei rendőr-főkapitányság álláspontját, és a törvényes rendelkezésektől semmiféle eltérést nem találtak. Mindazonáltal a testület két ajánlást fogalmazott meg: kéri, hogy a rendőrség az elkövetkező razziák előtt értesítse a tanfelügyelőséget, a gyermekjogvédelmi hivatalt és a sajtót, továbbá, hogy a diszkók, bárok tulajdonosai biztosítsák a rendet és fegyelmet a szórakozóhelyeken. Kicsi József magánvéleményt megfogalmazva mondta, a razzia törvényes volt, ám nem volt emberséges. /(Szekeres): Sepsiszentgyörgyi razzia. = Háromszék (Sepsiszentgyörgy), ápr. 17./

2016. augusztus 18.

Bukaresti kézben a bodoki borvíztöltőde
Nem kerül Bodok község és Kovászna megye közvagyonába a bodoki ásványvíztöltő üzem, miután szerdán a nyílt árverésen egy Bukaresti vállalat ajánlotta a legtöbbet a létesítményért. Kovászna megye Tanácsa kedden rendkívüli ülésen, az utolsó száz méteren lépett be a licitbe, ám a törvény előírásai miatt ez a segítség sem volt elegendő ahhoz, hogy az egyébként méltán híres bodoki borvizet visszaszerezzék a közösségnek.
A nyílt árverésre annak nyomán került sor, hogy az üzemet működtető Favorit Rt. 2013-ban fizetésképtelenséget jelentett. A Kovászna megyei törvényszék jóváhagyta a csődeljárás beindítását, és egy Brassói vállalatot bízott meg a csődbiztosi teendőkkel.
A Brassói vállalat 2014 januárjában össze is állította a részvénytársaság javainak jegyzékét, és elkezdődött a hitelezőkkel való egyeztetés. A hitelezők között szerepelt Bodok község önkormányzata is, a társaság ugyanis 350 ezer lej tartozást halmozott fel velük szemben. Amint kiderült a keddi rendkívüli megyei testületi ülésen – melyet az árveréshez való csatlakozás érdekében hívtak össze –, a csődbiztos egy adott sorrendben tesz eleget a társaság hitelezői követeléseinek. Az önkormányzat egyelőre nem került sorra – mondta el Fodor István, Bodok község polgármestere.
A hitelezők követeléseinek lefedése érdekében a társaság vagyonát nyílt árverésen értékesítik, az üzem épületegyüttesének értékesítése tegnap zajlott. Fodor István a Háromszéknek elmondta: a régi üzemépület mellett a volt tulajdonos 2011 és 2013 között egy csarnokot is felépített, ahol PET-palacktöltő gyártósort is felállított. A gyártósort már értékesítette a csődbiztos, most az épületek következtek. A kikiáltási ár 1,8 millió lej volt, a piaci ár pedig ennek közel kétszerese, mintegy 3,2 millió lej – tudtuk meg a polgármestertől. Kovászna Megye Tanácsának belépése ugyanakkor nem bizonyult elegendőnek, az önkormányzatok ugyanis a törvény értelmében nem ajánlhatnak magasabb összeget, mint a piaci ár. A polgármester szerint eddig a határig el is mentek, de egy Bukaresti vállalat többet ígért, így az övék az ingatlan. Az elöljáró szerint szomorú, hogy nem sikerült a bravúr, nem tudták visszaszerezni az ingatlant és vele együtt a borvizet a közösség számára. Fodor István megismételte az egy nappal korábban mondottakat: a rendszerváltást követően, a privatizációt kihasználva sokan hasznot húztak a bodoki borvízből, komoly nyereséget zsebelve be. Az 1800-as évek elején létrehozott töltőüzembe ugyanakkor keveset fektettek be, illetve lassan, de biztosan tönkretették az egészet. A valamikor Európa-szerte ismert Matild-forrásról ma alig tudnak, a község borvizének jelentős része pedig a patakba vagy az árokba folyik el.
A Háromszék érdeklődésére a polgármester kifejtette: az önkormányzat már felkészült a következő lépésekre, egy vállalat létrehozásával mentették volna meg az üzemet, amely a helyieknek is munkahelyet biztosított volna, ha nem is annyit, mint egykoron. A licitet elnyerő cégről a polgármester közelebbi információkkal nem rendelkezett, mindössze annyit tudott, hogy egy Bukaresti vállalatról van szó. „Számunkra ezek után nem mAradt más, mint várni, mi történik a borvíztöltődével, és remélni, hogy legalább az előd által hátrahagyott tartozásból valami még megtérül.” Az 1991-ben létrehozott Favorit Rt. főrészvényese Kicsi József volt közel 58 százalékos részesedéssel. A társaság már 2011-ben jelentős veszteséget könyvelt el, 2012 végén adósságai meghaladták a 9,8 millió lejt. A veszteséghalmozáshoz hozzájárult többek között a személyzet bérköltsége, az elavult gyártási technológia, a nagy felvásárlókkal kötött szerződések hiánya, a márka általános visszaszorulása. A korszerűsítési, bővítési beruházások nem bizonyultak elegendőnek, a csődvédelem alatt sem sikerült rendezni a tartozásokat. 2013 végén, a csődeljárás beindításakor a Favorit adóssága 17,8 millió euró és 1,2 millió lej volt.
Nagy B. Sándor
Háromszék
Erdély.malapozás: 1-2
(c) Erdélyi Magyar Adatbank 1999-2020
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelmi záradék